Служителите, които кандидатстват по обяви за работа, вече няма да са

...
Служителите, които кандидатстват по обяви за работа, вече няма да са
Коментари Харесай

Дания забрани на фирмите да питат за възрастта кандидатите за работа

Служителите, които аплайват по разгласи за работа, към този момент   няма да са длъжни да афишират възрастта си пред новия си шеф. Той, от своя страна, няма и да има право да ги пита. Това гласи ново законодателство в Дания. Документът бе признат през март, само че влезе в действие от 1 юли.
Целта на новия закон е работодателите да не съдят за претендентите по възрастта им, а по качествата им.
Министърът на заетостта на Дания Петер Хумелгаард се надява законът да даде на по-възрастните членове на пазара на труда по-добри условия при търсенето на работа .  С този закон желаеме да премахнем опцията на работодателите да филтрират кандидатурите на чиновниците единствено като гледат датите на раждане, преди да ги прочетат до края ", сподели той.
Наскоро извършено изследване сочи, че броят на хората, които са били дискриминирани по възрастов симптом, е намалял ,  въпреки че законът влезе в действие едвам в петък.
В изследване на HK Privat - синдикат, сплотяващ към 100 000 служащи от частния бранш, бе открито, че   17 % от членовете му са били дискриминирани поради възрастта си. Подобно изследване, извършено предходната есен, сподели 24 % резултат по същия въпрос.
Равнището на безработицата и дълготрайната безработица измежду хората на възраст 50-59 години е намаляло с 50 % през последната година.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР